BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 19, 2011

bas!

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullillah,syukur ke hadrat ilahi kerana masih dikurniakan nikmat iman di dalam hati.

Sangat lama rasanya tak menulis apa2 di ruangan ni..x de mood mungkin a.k.a condition yang sangat x syok~

AlhamdullilLah,habis sudah pembelajaran saya ,tapi mungkin saya tak cukup bosan duk kat um..disini lagi saya..

Sekadar perkongsian,kebelakangan ni banyak kali juga saya berpeluang menggunakan kenderaan awam.Kadang2 tu suke2 nak try,yer lah..bak kata nenek moyang,being so comfortable for a very long time is not good for your social life..ada betul ka?hoho~ ape2 hal pun,baru sekarang den sedar banyak kebaikan dari kenderaan awam ni yang sedar x sedar kita mampu instill dalam diri kita..yang paling obvious…S.A.B.A.R and D.I.S.C.I.P.L.I.N.E~

Tapi apa yang paling menghairankan,baru-baru ni semasa saya menunggu bas,tiba2 sampailah satu bas yang saya tunggu-tunggu.Tapi apa yang mengujakan,pak cik bas tu dengan ‘suka’nya tak berhenti di tempat yang kami tunggu..tapi agak jauh di hadapan..maka terpaksalah kami mengejar bas tersebut..dan apa yang lagi best!,hampir 5 minit kami tunggu kat luar bas sebelum pak cik tu bukak pintu,bersabarlah kami di bawah panas jam 12 tengahari tu.Marvellous betul perangai dia!.

Bila pintu dibuka,pak cik tu jerit,”sila beratur ye!jangan harap saya bagi naik kalau tak beratur,dan sesiapa yang ada matrik kad sahaja yang dibenarkan naik!”OK! fine..x ada masaalah.

Sangat pelik dengan sikap SESETENGAH pemamdu bas UM,ya!betul,masih ramai lagi yang baik,berbudi bahasa..

Dan apa yang agak pelik,sikap kebanyakan pemamdu dengan foreigner.Kadang-kadang pada saya sangat menjatuhkan maruah Malaysian.Sangat banyak situasi kalau hendak diceritakan.

Bukanlah hendak mengkritik institusi pemamdu bas UM,tapi tolonglah hormati kami sebagai manusia seadanya.

Kadang-kadang untuk bahagia dalam hidup,tidak perlulah kita menjadi somebody dan dihormati.Kadang-kadang memadai saja kita menjadi no body ,dan disayangi sekaliannya.Dimana pun kita,selagi kita menjaga hak diri kita dan sekalian makhluk,insyaAllah,kita akan berbahagia..

0 comments: